La tecnologia com a estil de vida

LA TECNOLOGIA COM A ESTIL DE VIDA

__________________________________________________

Reflexió sobre les TIC


Amb el pas dels anys, les tecnologies han resultat ser un dels majors avenços que han dut entre mans els nostres professionals. I així és com aquesta societat canviant en la qual vivim no ha parat en cap moment d’introduir nous coneixements ni innovadores tècniques per treballar i aprendre.

Les tecnologies estan presents a tot arreu, permetent-nos així satisfer les nostres necessitats quotidianes i dur a terme determinades activitats de forma més fàcil, eficaç i sovint, econòmica: des de comprar virtualment a través d’una pantalla mòbil, fins a connectar-te telemàticament a través d’una plataforma en línia amb una persona de l’altra punta de món. No tenen límits i segueixen creixent i evolucionant dia rere dia.

Arrel d’aquí doncs, cal fer esment del concepte de les “TIC” (Tecnologies de la Informació i Comunicació), o en anglès “ICT” (Information and Communication Technologies). Les podem definir com el conjunt de tecnologies que permeten accedir, produir, gestionar, comunicar, transmetre i enviar informació d’un lloc a l’altre. Aquestes van estrictament vinculades als àmbits de la informàtica, les telecomunicacions i la microelectrònica, a partir dels quals es van desenvolupant noves formes de comunicació més àgils i eficaces, que permeten accedir a la informació presentada en qualsevol format més ràpidament.


                                                                                                        Imatge extreta de Google Photos:
 https://medium.com/@jorge.nicho/actualidad-c%C3%B3mo-nos-afecta-la-tecnolog%C3%ADa-en-la-vida-cotidiana-ba410b91d753

Les TIC han aconseguit prendre un paper molt important en la nostra societat i vida quotidiana, estant així presents en la majoria d’activitats que duem a terme i formant part de sectors com l’educació, la robòtica, l’administració pública, el treball, les empreses, la salut, etc., tal com ens diu Marta Costa (2015).

Aquesta eina també s’aplica en el camp de l’educació, àmbit que els alumnes de 1r de Doble Titulació d’Educació Infantil i Primària a la Universitat de Girona hem estat tractant aquest curs en l’assignatura “ICT in School Education”. Hem treballat les TIC a l’aula i realment aquestes resulten estar-hi més presents que mai, aplicant-se cada dia més arreu de tots els centres educatius. Per aquest motiu, és oportú estar-hi molt familiaritzat, anar aprenent els elements nous que s’incorporen, les plataformes de les quals disposem, i així anar incorporant els canvis tecnològics en la nostra vida i en l’educació. És un dels aprenentatges constants que cal anar adquirint al llarg del temps. La qüestió és no deixar de formar-se ni de voler aprendre. És quelcom nou que cal que ho rebem amb els braços ben oberts.

Sempre he considerat que els avenços són quelcom nou que cal deixar entrar a les nostres vides, adaptar-nos-hi i incorporar-los, de la forma que sigui. Per això, hem de donar pas a la introducció de les tecnologies com a eina útil per l'aprenentatge i el nostre dia a dia. Fomentem una mirada crítica cap aquesta i construïm el nostre coneixement a partir d'aquestes!

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Recursos interessants a l'aula

Imatges que valen més que mil paraules: el poder de les imatges.